skip to Main Content

Historie en actualiteit van De Havikerwaard. De journalist Henk Aalbers, de verteller Gerrit van Middelkoop en de voormalige boswachter Walter de Wit komen met de grote historische vertelshow ,,De Weert” in februari en maart langs alle dorpen van de gemeente Rheden.


Het is een avondvullende voorstelling die bestaat uit een mix van sfeervolle filmbeelden, historische krantenberichten, merkwaardige verhalen en een kritische blik op de actualiteit. Bijna alles is gebaseerd op authentiek historisch beeldmateriaal en krantenberichten over de Havikerwaard. Met name de historie van de baksteenindustrie in deze regio en de geschiedenis van de geïsoleerde woongemeenschap ,,De Weert” die bij steenfabriek Bingerden ontstond, krijgen in de voorstelling een plaats.

In het slotpleidooi ,,Red De Remise” wordt opgeroepen om deze belangrijke geschiedenis te behoeden voor de vergetelheid door een laatste restant van deze verdwenen industrie, de locomotievenloods, te behouden. Walter de Wit gaat in op vragen als: Wat was en is de staat van de natuur in dit uiterwaardengebied? Wat staat de grootgrond-bezitters voor ogen? Wat zijn de consequenties van de toekomstplannen voor de agrarische sector, de zandwinning, het toerisme, de fauna en de flora?

Naast de voorstellingen is er een fotoinstallatie te bezoeken met zo’n zeshonderd foto’s gemaakt door de bewoners van de voormalige woongemeenschap De Weert. Deze expositie is ingericht in de oude bibliotheek op Den Heuvel in Velp en te zien in de weekenden van 12 tot 17 uur tot eind maart.

 

Speelschema De Weert. 20 febr. – Velp. De Dingenfabriek. 21 febr. – De Steeg. Parkhuis. 5 mrt. – Ellecom. De Kapel. 6 mrt. – Velp. Jansen & de Feijter. 12 mrt. – Spankeren. De Petruskerk. 13 mrt. – Rheden. Dorpshuis De Zwijger. 19 mrt. – Laag Soeren. N.H. Kerk. 20 maart. – Dieren. De Dierense Toren.

De Verteller: Gerrit van Middelkoop De Deskundige: Walter de Wit De Journalist: Henk Aalbers De film: Jos Jansen Productie: Stef de Wit

Aanvang van de voorstellingen 20.00 uur. Inloop vanaf 19.30 uur, entree 10 euro.

Reserveringen: Ria_bosveld@hotmail.com of 026 364 7815 Meer info: www.dedingenfabriek.nl/nieuws

Back To Top
X