skip to Main Content

Laag Soeren ligt in een dal aan twee sprengenbeken. de Soerense Beek en de Bovenbeek. De sprengkoppen van beide beken liggen ten westen van Laag-Soeren in het bos verscholen. Als je de wandeling ‘ommetje Laag-Soeren’ loopt, volg je de loop van de beken. Je komt langs twee oude molenplaatsen. Eén daarvan is de voormalige Soerense Korenmolen aan de Bovenbeek, waarvan het gebouw in 1988 is gerestaureerd. De waterval, het waterbekken en het stuwtje, waar een schuif in geplaatst kon worden, verwijzen nog naar de vroegere functie van dit gebouw als watermolen. Vroeger was het waterbekken een echte stuwvijver, een wijerd, die iets hogerop lag. Van de Papiermolen aan de Bovenbeek ‘Welbedacht’ aan de Soerense Beek, is behalve de plek niets meer over.

In Laag-Soeren is op een bijzondere wijze van het sprengenwater gebruik gemaakt. In 1849 werd het kuuroord ‘Bethesda’ gesticht, uniek voor Nederland. Het schone sprengenwater vormde de basis voor verschillende behandelingen, zoals modderbaden en koudwaterbaden. De koudwaterbaden waren het hele jaar mogelijk door een belangrijke eigenschap van het sprengenwater: de constante temperatuur van circa 10°C. Ter nagedachtenis van vier watergeneeskundigen werd het Priesnitz-monument opgericht en werden verschillende lanen in Laag-Soeren naar de professoren vernoemd. Tegenwoordig is het Landgoed Laag-Soeren een appartementencomplex met een bijzondere tuinaanleg.

Ook de ijsvereniging van Laag-Soeren maakt dankbaar gebruik van het beekwater. In de winter als het goed vriest, kan je hier op de ondergelopen weilanden prachtig schaatsen!

De sprengen van Laag-Soeren ontdek je het beste te voet. Parkeren (auto of fiets) kan het beste bij bij restaurant De Harmonie midden in het dorp of bij parkeerplaats Plaghak in het bos.

Back To Top
X