skip to Main Content

Laag-Soeren kiest “edelherten in het groen
van de Veluwe” als nieuwe trotse dorpsvlag

Een vlag met de silhouetten van twee edelherten in een groene omgeving gaat voortaan de trots uitdrukken van de inwoners van het dorp Laag-Soeren in de gemeente Rheden. Het ontwerp van dorpsbewoonster Petra Rademakers en haar gezin kreeg de meeste stemmen van de bevolking. Want om Laag-Soeren een echte vlag te geven zijn in het dorp verkiezingen gehouden.

Harry van der Ploeg 13-05-23, 15:05 Laatste update: 10:58

,,Het volk heeft gesproken”, lacht Juul van Rijn van de commissie vexillologie van de dorpsvereniging Soerens Belang. Vexillologie is de wetenschap die zich bezighoudt met vlaggen. ,,Vlaggenkunde dus”, aldus Van Rijn. Liefst 233 inwoners van het dorp kwamen eerder naar ‘t Sprengenhus om alle ontwerpen van vlaggen te bewonderen die bewoners van het ongeveer negenhonderd zielen tellende dorp hadden bedacht. ,,Bij elkaar 28 ontwerpen van 26 mensen waren het, enkele bewoners kwamen met meerdere ontwerpen.”

Burlen van edelherten in de buurt

De keuze voor een vlag met herten heeft voor Petra Rademakers alles te maken met de herten en reeën die deel uitmaken van de omgeving van het dorp. Een edelhert in de tuin zit er niet maar de bewoners hoeven niet ver hun dorp uit om ze aan te treffen. Van Rijn: ,,We hebben een kilometer op vijf van het dorp de Elsberg en daar zitten de edelheten. In september tijdens de bronsttijd kunnen we in het dorp het burlen horen van herten die indruk op elkaar proberen te maken.”

De winnaar werd vrijdag bekend gemaakt bij de opening van het Oranjefeest in Laag-Soeren. Van Rijn is onder de indruk van de creativiteit van alle ontwerpen die zijn ingezonden. ,,Alles werd voor de verkiezingen op A3 posters geprint en opgehangen om een goed overzicht te krijgen om op je favoriete ontwerp te kunnen stemmen.

‘Torentje van Jut’ als typerend ander vlaggenbeeld

Op de vlaggen stonden karakteristieke beelden die Laag-Soeren typeren. ,,Het hert zat er vaak bij maar ook het Torentje van Jut dat iedereen hier kent.” Van Rijn doelt op het curieus monument aan de Priesnitzlaan in Laag-Soeren, een vierkant, witstenen gebouwtje met aan elke zijde een nis met daarbovenop een puntdak.

De officiële naam van het torentje is het Priesnizt-monument, maar in de volksmond wordt gesproken van het Torentje van Jut, genoemd naar de oprichter, Pieter Nicolaas Jut van Breukelerwaard. Hij was inwoner van Laag-Soeren, telg uit een rijk Amsterdams patriciersgeslacht.

Hij liet het torentje in 1860 bouwen als hommage aan Vincenz Priesnitz, een befaamde Oostenrijkse natuurgeneeskundige. Ook liet hij als kuuroord op landgoed Laag Soeren de geneeskrachtige badinrichting Bethesda bouwen. Het water kwam uit de buurt. ,,Mensen hebben de sprengen en beken ook vaak gebruikt voor hun vlaggenontwerp”, vertelt Van Rijn. ,,En een beeld dat hier staat van een paard dat op zijn rug ligt te rollen.”

Nog even wat uitleg over de keuze van het groen en de herten bij het ontwerp. Juul van Rijn van de commissie vexillologie hanteert de microfoon. © Gerard Burgers

‘Verkoop van vlaggenmasten zal toenemen’

Inmiddels hebben veel dorpelingen laten weten dat ze een vlaggenmast in huis gaan halen om het trotse vaandel met de twee edelherten op te kunnen hangen. ,,Dus de verkoop van vlaggenmasten gaat toenemen”, grinnikt Van Rijn.

Inmiddels heeft ze vernomen dat de vlag officieel moet worden goedgekeurd door de gemeenteraad. ,,Dat gaan we natuurlijk regelen.” Ze denkt niet dat het veel problemen gaat geven. ,,Ik reken erop dat het een hamerstuk wordt.”

Back To Top
X