skip to Main Content

De windturbines in Spankeren, Dieren Noord Oost en Laag-Soeren zoemen straks heerlijk met 75dB, sorry met maar 40dB gemiddeld. Ruim onder de norm maar geen insect meer in leven!

Hierbij wil ik het klimaatteam van de gemeente Rheden, mevrouw Hoorn en vooral wethouder Klomberg feliciteren met de behaalde overwinning ten aanzien van de plannen voor de energie transitie in onze gemeente. Vorige week Woensdag 9 juni was de beslissende Raadsvergadering waarin de raadsleden konden stemmen over de voorgestelde plannen/beleidskaders. Alle wensen van de wethouder zijn in vervulling gegaan.

Sterker nog, hij kreeg meer dan hij wilde. -Hij heeft een volledig mandaat gekregen. -Grootschalige opwek is niet uitgesloten en kan over twee jaar gewoon door. -Tijdelijk is niet aan de orde en kan naar wens aangepast worden. -Participatie mag minder dan 50% zijn. -Geen schadevergoeding voor betrokken bewoners opgenomen in de plannen. -Kleinschalige zonnevelden tot 2 hectare mogen best wat groter zijn. Regels iets oprekken dus.

-De Havikerwaard is uitgesloten voor opwek. -Velperwaarden en de Beemd zijn nu ook uitgesloten voor opwek van wind en zon. -Europese regelgeving aan de kant geschoven t.a.v. de zorgen voor de gezondheid. -Windturbines mogen clusteren of in lijnopstelling dus wat de ontwikkelaar ook maar wil. -Omgevingsvisie weinig of niet genoemd. -Geen afstandsnormen t.a.v. de afstand van grote windturbines tot bewoning en last but not least -Er komt een burgerforum dat geen invloed heeft.

Vanaf dag één gaf PURE energie aan dat de gemeente de plannen in Spankeren wilde realiseren. De Veluwe was al uitgesloten en de plannen zo gestuurd dat de rest nu ook uitgesloten is. De gemeente heeft nu alle vinkjes gezet om zo sterker te staan bij evt. juridische stappen.

De enquête gaf aan: we willen geen grootschalige opwek, we willen niet investeren/mee participeren en de Beemd of de Havikerwaard hebben voorkeur qua locaties. De beslissing is nu 180 graden anders. Je ziet gebeuren welk spelletje gespeeld wordt en je staat volledig machteloos. Ik voel nu nog meer mee met de mensen in Groningen, de kinderopvang toeslag en Pieter Omtzigt.

Hadden de bezorgde inwoners van Spankeren op meer gerekend? Eigenlijk niet want waarom zou het in Rheden anders gaan dan in de rest van Nederland. De plannen onder de pet houden, bij de stakeholders Spankeren dus niet uitnodigen, de contracten met landeigenaren zijn al getekend en de burger het gevoel geven dat ze nog invloed hebben.

Toch had ik een sprankje hoop dat onze raadsleden meer lef hadden. Kleine succesjes zoals afketsen van de plannen in Zutphen, Europese wetgeving en het gevoel dat de raadsleden betrokken waren en onze zorgen serieus namen. Helaas, alleen GPR Burgerbelangen durft kritisch te zijn en komt voor onze belangen op. Bedankt.

De wethouder vierde zijn overwinning in het artikel in Rheden nieuws van 10 juni. “De kaders zijn ook belangrijk om rust te creëren” en ook “de manier waarop we de inwoners gaan betrekken is vastgelegd” meldt hij. Van rust in Spankeren is geen sprake (meer). De goede verhoudingen in de kleine gemeenschap worden zeer op de proef gesteld. Zoals een land eigenaar melde: dan ga je toch gewoon verhuizen. Kon dat nog maar. Ik zie me niet met hem aan één tafel zitten onder het genot van een drankje.

Ik meld me aan voor het burgerforum dan kan ik over de details meepraten. Op de twee windmolens in Spankeren en de drie in Brummen elk een letter van 100m D-O-R-U-S. en met kleine letters… voor de komende 50jaar.

Advies: Normaal heb ik een advies aan de Raadsleden maar dat heeft helaas nul resultaat gehad. Daarom nu maar een vraag. Een vraag die u (vooral u meneer Uithof) ook aan de wethouder stelde: Wat heeft u met de zorgen van de inwoners gedaan? Het antwoord is voor zowel u als de wethouder: helemaal niets! Gewoon getekend bij het kruisje.

Ingezonden door: T.G.N. de Molen.

Back To Top
X