skip to Main Content

Inmiddels is Steunouder alweer 10 maanden actief in de gemeente Rheden. Tijd voor een update!

Steunouder tot nu

Ik weet het nog goed; het was net 2021 en Incluzio Rheden stond nog volledig in zijn kinderschoenen. De dorpsteams waren net gestart en door Corona hadden we elkaar nog nauwelijks ontmoet. Vrijwel direct was daar het verzoek vanuit wethouder Marc Budel om een initiatief als Steunouder op te starten. Mijn achtergrond is die van algemeen maatschappelijk werker en ik wist meteen; dit moeten we doen! Zo vaak ben ik betrokken geweest bij gezinnen die extra ondersteuning konden gebruiken maar niet voldoende netwerk hadden. Zo fijn dat we daar nu echt iets in kunnen betekenen.

In mei zijn we dan ook begonnen. Eerst met de werving van steunouders en net voor de zomervakantie met het openstellen van onze werkwijze voor vraagouders. Steunouder begon te lopen. Rondom oktober stroomden de vragen binnen. Het werd zelfs even spannend “Hebben we wel genoeg vrijwilligers?” en “Wat kan ik doen om meer Steunouders te werven?” vroeg ik mij af. Totdat de lockdown begon en de vragen radicaal afnamen. Want hoe spannend is het om je kind bij vreemden achter te laten. En al helemaal met het risico ziek te worden.

Het vervolg

Nu de samenleving weer begint te stromen en de lente in zicht is, merk ik dat de aandacht voor Steunouder langzamerhand weer op gang komt. Er zijn op dit moment meer beschikbare steunouders dan vraagouders maar ik match altijd op vraag en aanbod en dat gaat verder dan tijd en locatie. We zoeken dus nog steeds steunouders maar we zouden ons aanbod ook graag wat beter onder de aandacht willen brengen bij de gezinnen die onze steun goed kunnen gebruiken. We zouden het daarom ontzettend waarderen wanneer u ons aanbod in uw netwerk zou willen verspreiden. Dit kan door bijvoorbeeld een oproep te delen, onze flyers te verspreiden of een poster op te hangen. Bent u in contact met een wijkkrant of nieuwsbrief? Ik schrijf graag een stukje! Ook kom ik graag persoonlijk kennis maken of een presentatie geven. En mocht u hier eigen ideeën over hebben dan hoor ik dat graag. Want hoe meer mensen Steunouder kennen, hoe meer impact we samen kunnen maken.

 Aanmelden

De ondersteuning vanuit Steunouder is gratis en inwoners kunnen zich zonder verwijzing aanmelden bij mij. Ook wanneer er niet direct een geschikte steunouder beschikbaar is, denk ik graag mee in de mogelijkheden. Voor verwijzing, vragen, meer informatie of het bespreken van een hulpvraag kunt u mij bereiken via 06-20405530 of via steunouderrheden@incluzio.nl.

Ter afsluiting nog even geanonimiseerd stukje uit ons jaarverslag:

 In een gesprek met de gemeente over extra dagbesteding werd Marja geattendeerd op het steunouder­project. Marja: ‘We waren snel overtuigd. Onze dochter gaat nu een keer per maand naar het gezin van Anja en Peter en vindt dat heerlijk. Ze speelt daar met de hond, ze bakt koekjes en gaat naar het openluchtmuseum. Het contact met Anja en Peter is ook heel prettig, met de lockdown en schoolsluiting boden ze gelijk hun hulp aan. Voor ons is dat perfect: Lotte heeft een bijzondere tijd en wij hebben net wat meer rust. ‘Een waardevol contact dus’, bevestigt ook steunouder Anja. ‘Wat wij heel fijn vonden is dat Silvana alle tijd voor ons nam, om te kijken wie we zijn en wat goed bij ons past.’ Het gezin was op zoek naar wat meer reuring in huis en er was nog wel ruimte om af en toe een kind extra aandacht en liefde te geven. Anja: ‘Nou, de reuring hebben we gekregen. Lotte liet ons alle hoeken van het openluchtmuseum zien! Maar ze vindt hier ook ontspanning. De laatste keer dat ze bij ons was viel ze na een lange dag spelen op de bank in slaap. Dat vonden wij heel bijzonder. Ze voelt nu de vertrouwdheid bij ons waar wij al op hoopten’.

Hartelijk dank voor uw aandacht!

Met vriendelijke groet,

Silvana Linnenbank

Ontwikkelaar Incluzio Rheden

Projectleider en coördinator Steunouder Rheden

Incluzio Rheden  •  Dorpsstraat 70 • 6991 HH Rheden

slinnenbank@incluzio.nl  •  06 20 40 55 30 •

www.steunouder.nl

www.incluziorheden.nl

Back To Top
X