skip to Main Content

In het oranje gekleed kiezen 233 inwoners van Laag-Soeren de mooiste vlag voor hun dorp: ‘Boven verwachting!’

Liefst 233 inwoners van Laag-Soeren kwamen donderdag naar ’t Sprengenhus om hun stem uit te brengen op een nieuwe vlag voor hun dorp. Laag-Soeren telt ruim negenhonderd inwoners.

,,Boven verwachting”, noemt Juul van Rijn van de commissie vexillologie het aantal stemmers. Vexillologie is de wetenschap die zich bezighoudt met vlaggen. De commissie werd in het leven geroepen door Soerens Belang, nadat tijdens een vergadering van de dorpsvereniging het idee werd geopperd voor een eigen vlag.

De stemmen worden geteld, de commissie buigt zich over het meest populaire ontwerp en laat het gereed maken voor productie bij een vlaggenfabrikant. Op vrijdagavond 12 mei, bij de opening van het Oranjefeest in Laag-Soeren, wordt de winnaar bekendgemaakt.

‘Vlag zorgt voor herkenning’

,,Een vlag is kleurrijk en zorgt voor herkenning, zegt Van Rijn. ,,Met een vlag kunnen we laten zien dat we trots zijn op ons dorp.Er zijn veel zon- en feestdagen om de vlag uit te hangen.”

Inwoners van Laag-Soeren werd gevraagd een ontwerp in te dienen voor de vlag. Die oproep leverde 26 reacties op, met 28 verschillende ontwerpen. Besloten werd om de inwoners van het dorp te laten kiezen. Dat gebeurde donderdag, op Koningsdag. Voor de eerste honderd stemmers was er een oranje tompouce.

,,Erg gezellig”, zegt Van Rijn. ,,Mensen vinden het leuk dat er op Koningsdag ook wat te doen was in het dorp. Opvallend veel stemmers waren in het oranje gekleed.”

Back To Top
X