skip to Main Content

Het Openbaar Ministerie in Rotterdam heeft tegen twee mannen uit Laag-Soeren en Dieren celstraffen geëist, omdat ze een corrupte douanier zouden hebben geholpen. De eerste verdachte wordt onder meer verdacht van het voorbereiden van cocaïnetransporten via de Rotterdamse haven.

De man uit Laag-Soeren, Jelle van der W., zou criminelen uit Apeldoorn tegen betaling in contact hebben gebracht met de douanier. Ook gaf hij tips aan de criminelen over hoe ze ervoor konden zorgen dat de container niet gecontroleerd zou worden. De douanier en de verdachte kenden elkaar via een voetbalclub in Dieren.

Namen en administratie

Bij een doorzoeking van zijn auto vond de politie afval van hennep, zakjes met namen en administratie. De man heeft al eerder in de gevangenis gezeten voor oplichting van verzekeraar Achmea.

En nu is er tegen de 53-jarige man uit Laag-Soeren een celstraf van drie jaar en vier maanden geëist.

Smeergeld in wasmand

Dinsdag eiste het OM voor de rechtbank in Rotterdam in dezelfde zaak ook veertig maanden cel tegen de 51-jarige man uit Dieren. Hij zou 590.000 euro cash geld hebben bewaard in een wasmand op zolder van zijn woning. Volgens justitie ging het om smeergeld van de corrupte douanier.

De verdachte zou de tassen met geld hebben ontvangen in de omgeving van de bloemenveiling waar hij werkte.

Corruptie en witwassen

Douanier Gertie V. werd vorig jaar februari veroordeeld voor ambtelijke corruptie en witwassen. Hij kreeg twee jaar cel. Het OM, dat twaalf jaar had geëist, ging daarop meteen in hoger beroep. Die zaak loopt nog.

Over twee weken is de uitspraak tegen de mannen uit Laag-Soeren en Dieren.

Bron: Studio Rheden.
Back To Top
X