skip to Main Content

De komende jaren vervangt de gemeente Rheden verouderde openbare verlichting. Oude lampen maken plaats voor energiezuinige en dynamische ledverlichting. Dat is beter voor het milieu en de dieren. De komende weken wordt gewerkt aan de verlichting naast de fietspaden aan de Middachterallee en het fietspad tussen Dieren en Laag-Soeren m.u.v. het stuk Badhuislaan- van Zwietenlaan. Daar verdwijnt de rode verlichting niet!

De dynamische verlichting werkt op aanwezigheidsdetectie. Door middel van sensoren zullen een aantal lampen feller gaan branden op het moment dat een fietser aan komt rijden. Is de fietser eenmaal voorbij een lamp, dan gaat de verlichting branden op een lager lumen. Dat is de maat voor de totale hoeveelheid zichtbaar licht die een lichtbron in alle richtingen uitstraalt.

Deze verlichting, dat echt het neusje van de zalm op het gebied van straatverlichting is, helpt niet alleen energie te besparen, maar is ook een ecologisch vriendelijke keuze. Vleermuizen bijvoorbeeld zijn zeer gevoelig voor lichtverstoring; bij hun verblijfplaatsen, maar ook op hun vliegroutes en in hun jachtgebied.

Wethouder Dorus Klomberg: “Om meerdere redenen ben ik blij dat de verouderde verlichting plaatsmaakt voor nieuwe. Energiebesparing, bescherming van nachtdieren en veilig onderweg op de fiets vind ik zeer belangrijk. Onlangs stemde de gemeenteraad in met het amendement “Koester de duisternis”, dat tot doel heeft dat wij met onze openbare verlichting streven naar een balans tussen nachtelijke duisternis als kwaliteit, minimale verstoring van diersoorten en veiligheid voor onze inwoners. Deze werkzaamheden zijn een goede stap in de uitvoering daarvan.”

De voorlopige planning van de werkzaamheden is:

Traject Laag-Soeren – Dieren van 21-11-2023 t/m 15-12-2023 (Week 47 t/m 50)

Traject Ellecom – De Steeg van 5-12-2023 t/m 1-2-2024 (Week 49 t/m Week 5)

Aannemer Van Gelder heeft wat ruimte in de planning gehouden voor het geval weeromstandigheden en/of andere onvoorziene gebeurtenissen invloed hebben op het werk.

Fietser kunnen tijdens de werkzaamheden enige hinder ervaren op de fietsroutes. Verkeersregelaars zijn aanwezig om fietsers veilig van A naar B te leiden.

Back To Top
X