skip to Main Content

Liever heel veel zonnepanelen dan veel windmolens. Die keuze maken de gemeenten in de regio Arnhem-Nijmegen in een plan voor de overstap op duurzame energie.

Veel gemeenten hikken aan tegen de weerstand onder de bevolking tegen windmolens. Hun keus voor zonne-energie heeft echter een groot nadeel: het is veel duurder.

Daken met zonnepanelen

Dat staat in de Regionale Energietransitie voor deze regio, die de stappen beschrijft die tot 2030 gezet worden. Daarbij valt op dat de gemeenten willen dat daken van huizen en bedrijven massaal met zonnepanelen worden volgelegd.

Daarbij doemt wel een probleem op: de gemeenten kunnen niemand daartoe dwingen. Ze vragen het kabinet dat wel mogelijk te maken. Anders gaat dit niet lukken.

Grote oppervlaktes nodig

Daarnaast hebben de zestien gemeenten grote zoekgebieden aangewezen waar duurzame energie moet worden opgewekt. Ten westen van Nijmegen, rondom Druten, zijn diverse locaties aangewezen, net als langs de A15 bij Elst en de A12 in de Liemers.

Of daar zonneparken komen of windmolens, mogen gemeenten zelf bepalen. Als ze voor zon kiezen, moeten ze er wel rekening mee houden dat grote oppervlaktes nodig zijn en dat het veel geld kost. ,,Liander moet zware kabels leggen en het zal meer kosten dan als voor wind wordt gekozen”, constateert de Nijmeegse wethouder Harriet Tiemens die het proces in de regio leidde.

Meer warmtenetten

De gemeenten willen ook meer warmtenetten. Arnhem en Nijmegen hebben die al, maar de papierfabrieken in Eerbeek en Renkum zouden respectievelijk Laag-Soeren en Renkum/Wageningen van energie kunnen voorzien. De vraag is wel wat er gebeurt als zo’n fabriek failliet gaat.

Tiemens erkent dat de energietransitie ingewikkeld is en met veel vraagtekens omgeven. Ze vindt dat echter geen argument om maar niks te doen. De zestien gemeenten voelen er niets voor om onderzoek te gaan doen naar het inzetten van kernenergie of thorium, populaire thema’s bij rechts Nederland. Dat is eerder een taak van de landelijke overheid, stelt Tiemens. Het regionale energieplan moet nog worden goedgekeurd door de gemeenteraden en ‘Den Haag’.

Zie ook de Gelderlander.

Back To Top
X